Niet dat de kosten van thuisbatterijen in vrije val zijn, maar ze worden wel steeds betaalbaarder. Huishoudens die beschikken over zonnepanelen kunnen door deze te combineren met een Huawei thuisbatterij, grotendeels zonder het energienet. Door over te stappen op zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zou u op termijn zelfs zonder energieleverancier kunnen, al hangt dit af van uw energieverbruik. Het investeren in zonnepanelen en een thuisbatterij vormen een éénmalige investering die u al na enkele jaren hebt gerecupereerd. Ook voor locaties waar er geen elektriciteitsvoorziening is, is een thuisbatterij interessant. Deze situatie komt in onze contreien bijzonder weinig voor.
Het laten installeren van een Huawei thuisbatterij wordt steeds interessanter, zeker nu het capaciteitstarief wordt ingevoerd. Omwille van het feit dat het piekverbruik gaat tellen als basis voor uw energierekening, zit u goed met een thuisbatterij. Door te werken met een thuisbatterij is het immers perfect mogelijk om uw verbruik te spreiden.
Thuisbatterijen vormen de toekomst en de Huawei thuisbatterijen hebben dan ook een heel aantal voordelen:
- Kiest u voor een Huawei thuisbatterij, dan kiest voor groene energie en een duurzame toekomst. Het is zelfs mogelijk om geheel onafhankelijk van het energienet te functioneren.
- Uw energiefactuur daalt stevig. Een enorm voordeel wanneer de energieprijzen torenhoog zijn. Bovendien wordt het vergelijken van energieleveranciers en dergelijke irrelevant. U produceert (grotendeels) uw eigen energie.
- U bent minder afhankelijk van externe factoren en kunt uw eigen energie produceren. Bovendien beschikt u ook altijd over een back-up wanneer de stroom uitvalt.
Het zijn maar enkele voordelen van thuisbatterijen. Het spreekt voor zich dat voor heel wat mensen het bezuinigen doorslaggevend is, maar u draagt ook uw steentje bij aan een meer duurzame wereld en dat is uiteraard ook heel wat waard. Door te kiezen voor de Huawei thuisbatterij, kiest u voor een thuisbatterij die op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd wordt.
Investeren in een thuisbatterij mag dan interessant zijn, er zijn toch ook enkele aandachtspunten. Zo blijven thuisbatterijen momenteel nog redelijk kostelijk. Reken toch al snel op een investering van om en bij de 8.000 euro, al zijn er ook wel iets voordeligere thuisbatterijen. Verder moet u realistisch zijn, 100% energie-onafhankelijk worden zit er meer dan waarschijnlijk niet in. Hoewel u ecologisch en duurzaam te werk gaat, kost het produceren van thuisbatterijen toch ook wel wat energie en zitten er schaarse grondstoffen in thuisbatterijen. Hoewel bedrijven als Huawei veel inspanningen doen, blijven sommige onderdelen van batterijen toch moeilijk te recycleren. Tot slot geven we ook nog even mee dat bij het opslaan van energie bij thuisbatterijen er altijd wat energie verloren gaat. De thuisbatterijen van Huawei mogen dan uiterst performant zijn, ook hier is dit het geval.
De grootte van uw thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de capaciteit van uw zonnepanelen, uw budget, en uw doelen met de batterij. Hier zijn enkele overwegingen om de juiste grootte voor uw thuisbatterij te bepalen:
1. Energieverbruik
- Dagelijks energieverbruik: Hoeveel elektriciteit verbruik je gemiddeld per dag? U kunt dit berekenen door je energierekeningen te bekijken en je verbruik in kWh (kilowattuur) op te sommen.
- Autonomie: Wil je dat de batterij voldoende energie opslaat om uw huis voor een hele dag of langer van stroom te voorzien bij een stroomstoring? In dat geval hebt u een grotere batterij nodig.
2. Zonnepanelen
- Opbrengst van zonnepanelen: Hoeveel energie produceren uw zonnepanelen dagelijks? Een grotere batterij is nuttig als je zonnepanelen veel energie opwekken, vooral als je niet direct al die energie verbruikt.
- Seizoensgebonden verschillen: Overweeg ook de verschillen in zonne-energie-opbrengst tussen zomer en winter.
3. Budget
- Kosten van de batterij: Grotere batterijen zijn duurder. U moet een balans vinden tussen de kosten van de batterij en de besparingen die u kunt realiseren door minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
- Terugverdientijd: Hoe snel wilt u dat de batterij zichzelf terugbetaalt? Dit kan afhangen van uw energieprijzen en eventuele subsidies.
4. Doelen
- Zelfconsumptie maximaliseren: Als u vooral wilt dat uw zoveel mogelijk van uw zelfopgewekte zonne-energie gebruikt, dan kan een batterij van gemiddelde grootte voldoende zijn.
- Netonafhankelijkheid: Als je minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet, hebt u een grotere batterij nodig die meerdere dagen energie kan opslaan.
Voorbeeldberekening:
- Stel dat je dagelijks energieverbruik gemiddeld 10 kWh is, en u wilt dat uw batterij minstens één dag autonomie biedt zonder afhankelijk te zijn van het net. Dan zou je een batterij van ongeveer 10 kWh nodig hebben.
- Als u zonnepanelen op een zonnige dag 20 kWh produceren, maar u verbruikt slechts 10 kWh, dan kunt u de overige 10 kWh opslaan in een batterij van minimaal die grootte.
De kostprijs van een Huawei thuisbatterij hangt samen met de capaciteit van de thuisbatterij. Hoewel een Huawei thuisbatterij best betaalbaar is, zijn er goedkopere modellen op de markt van batterijen op de markt van B-merken. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit van de cellen van deze thuisbatterijen vaak minder is, waardoor u er ook minder rendement uit puurt. De capaciteit van de huidige modellen thuisbatterijen start al op 2 kWh maar kan oplopen tot meer dan 10 kWh. Hoe groter de capaciteit, hoe duurder uw thuisbatterij.
Een ervaren installateur kan perfect bepalen welke capaciteit van Huawei thuisbatterij u nodig heeft. Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 10 kWh per dag, maar dit is slechts een heel algemeen gemiddelde. Een thuisbatterij kan het best iets kleiner gedimensioneerd worden. Beschikt u over een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp, dan is een thuisbatterij van 4 of 6 kWh ideaal.
Weet dat een Huawei thuisbatterij makkelijk zo’n 20 jaar meegaat. Let wel, thuisbatterijen zijn enkel bruikbaar voor dagopslag en niet voor seizoensopslag. Alsnog blijft de periode dat u de opgeslagen energie kunt gebruiken dus beperkt.
Qua richtprijzen kan u rekenen op een 4.000 euro voor de kleinste thuisbatterijen terwijl de duurste thuisbatterijen met een capaciteit van 15 kWh zo’n 11.000 euro kosten. De prijzen zijn onderhevig aan hoge inflatie sinds de intrede van Coivd-19.
Conclusie:
Als algemene richtlijn kiezen veel huishoudens voor een batterij met een capaciteit tussen de 5 kWh en 15 kWh. Voor een gemiddeld gezin met zonnepanelen is een batterij van 10 kWh vaak een goede balans. Als u echter een zeer laag energieverbruik hebt of vooral gericht bent op kostenbesparing, kan een kleinere batterij ook volstaan.