Premies voor zonnepanelen dalen dan toch niet vanaf 2022
De Vlaamse regering besliste onlangs om de investeringspremie voor zonnepanelen niet te verlagen. Minister van Energie Zuhal gaf aan dat het belangrijk is om een gunstig klimaat te blijven crรซeren voor particulieren om te investeren in duurzame energie. Een verlenging van de huidige zonnepanelen premie naar 2022 is dan een logische consequentie.
Begin dit jaar nog had het Grondwettelijk hof het terugdraaiprincipe van de digitale meter verboden. Dit zorgde ervoor dat de Vlaamse regering een premie uitwerkte met terugwerkende kracht voor installaties die vรณรณr 2021 werden geรฏnstalleerd. Wie vanaf 2021 zonnepanelen zou installeren, kon rekenen op een investeringspremie. In het eerste jaar kan deze investeringspremie oplopen tot 1.500 euro, om de komende jaren stelselmatig af te bouwen. Vanaf volgend jaar zou dat nog maximaal 1.125 euro zijn. Deze premie zou in 2025 verdwijnen.
Dat had een ongewenste bijwerking. Wie dit jaar een aanvraag wilde indienen voor de premie, had een digitale meter nodig. Door alle drukte kon Fluvius die plaatsing pas vanaf volgend jaar inplannen. Het resultaat: een premie die 375 euro lager ligt dan verwacht.
Oplossing
De Vlaamse regering besprak de premie en kwam met een oplossing. In 2022 blijft het niveau op peil. โGezien de huidige stijgende elektriciteitsprijzen zal het rendement van zonnepanelen alleen maar toenemen. We hopen dat de Vlaming blijft investeren in zonnepanelen en dat ons opgesteld vermogen per inwoner hoog blijft. Initieel was het de bedoeling dat er daling zou zijn van premie voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2022, maar we kiezen ervoor om dit niet te doen om te zorgen dat de markt niet stil komt te liggen na alle tegenslagen die er dit jaar al waren”, aldus minister Demir.
De premie is enkel van toepassing voor bestaande woningen (bouwaanvraag 2014). Per geรฏnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek bedraagt de zonnepanelen premie 300 euro en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen de 4 en 6 kilowattpiek. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer kwordt geplafonneerd tot 1.500 euro. De principiรซle beslissing van het kabinet gaat nu naar de adviesraden en de Raad van State, al zou dit zonder problemen moeten verlopen.