De sterk gestegen groothandelsprijzen voor elektriciteit hebben niet alleen de inkoopprijzen doen stijgen. Ook de terugleveringsvergoeding voor het overschot aan elektriciteit van huishoudens is dit jaar bijna verviervoudigd. Dat blijkt uit gegevens van de Vlaamse energieregulator VREG.
Waar de terugleververgoeding voor een gezin in januari gemiddeld 3 cent per kilowattuur bedroeg, was dat bedrag in november al opgelopen tot 11 cent. Deze evolutie hangt ook samen met de gestegen groothandelsprijzen voor elektriciteit, waardoor de elektriciteitsfactuur de voorbije maanden sterk is gestegen, benadrukt de VREG.
Een gemiddeld gezin met een zonnepanelen installatie produceert jaarlijks 3.600 kWh elektriciteit en verbruikt daar zelf 35 procent van. Gezinnen met een afgesloten terugleveringscontract, krijgen dan een vergoeding voor het overschot dat wordt teruggeleverd aan het net – zo’n 2.340 kilowattuur. Tegen huidige lopende prijzen bedraagt โโde vergoeding 257 euro, tegenover 70 euro berekend op de prijs van januari.
De terugleveringsvergoeding blijft een fractie van wat een gezin betaalt om 1 kilowattuur aan te schaffen. Volgens gegevens van de VREG steeg die prijs – die naast de energiekosten ook verschillende toeslagen en heffingen omvat – van gemiddeld 27 cent in januari naar 39 cent in november. Dit resulteert in een stijging van de gemiddelde jaarfactuur van 940 naar 1.360 euro.